vuurwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar met Oud en Nieuw steken we een hoop vuurwerk af om het nieuwe jaar in te luiden. Daarbij komt een hoop fijnstof (PM10/PM2,5) vrij. Maar hoeveel extra fijnstof veroorzaakt Oud en Nieuw eigenlijk? Hoe lang duurt het voordat het extra fijnstof uit onze straten verdwenen is? Is het mogelijk deze fijnstof te meten met goedkope sensoren?

Op deze vragen willen we graag antwoorden. Daarom heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een groep geinteresseerde vrijwilligers in de gelegenheid gesteld om zelf de hoeveelheid fijnstof tijdens de jaarwisseling te meten. Aan het einde van het symposium 'Samen meten aan luchtkwaliteit: innovatie, sensoren, citizen science'. heeft het RIVM daarom fijnstofsensoren uitgedeeld. 

De fijnstofsensor verstuurt metingen naar een centrale database bij het RIVM. Via deze database wordt de meting getoond op een online kaart. Zo kan iedereen zijn eigen meetwaarden terugzien en vergelijken met die van anderen! Bedenk wel dat de sensor betrekkelijk ongevoelig is en vooral de grotere stofdeeltjes in de lucht telt. De meetresultaten zijn dan ook niet echt met de officiële fijnstofmetingen van het RIVM of anderen te vergelijken. In de praktijk lijkt het verloop van de metingen van de de Shinyei-sensoren soms sterk op de effecten van een spits of dag/nacht patronen. Het wordt interessant om de verzamelde resultaten te zien! 

Voor mededelingen, de eerste resultaten en analyses verwijzen wij u door naar de pagina met Resultaten en Discussie

De locatie van uw sensor doorgeven

Om  de meetresultaten goed  op de kaart te kunnen weergeven, moet de locaties van de sensoren bekend zijn. U kunt uw locatie op verschillende manieren per e-mail aan ons doorgeven: Stuur het nummer van uw sensor (staat op de verpakking) en de straatnaam (en eventueel huisnummer) waar de sensor hangt.  Wij zorgen er voor dat het adres in coördinaten wordt omgezet. Het is belangrijk daarbij aan te geven  of de sensor aan de straatzijde of aan de achterzijde van uw huis hangt!.

  • Indien bekend, kunt u ons de coördinaten (breedte en lengte) sturen die Google Earth voor uw locatie aangeeft. Graag ontvangen wij de coördinaten in decimale graden en niet in graden/uren/minuten.
  • Indien bekend kunt u de Amerfoortse- of Rijksdriehoek-coördinaten van uw locatie opsturen.

Het opsturen van uw exacte locatie is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Het doorgeven van een straatnaam is voldoende. Als u helemaal geen locatie wilt opgeven, neem dan contact op met het RIVM via Contact.

De sensor gebruiken

Voordat u kunt meten, dient u een aantal stappen te zetten. De behuizing voor de sensor moet u zelf maken. Vervolgens moet de sensor worden opgehangen op of rondom uw woning. Ten slotte sluit u de sensor aan op een WiFi-netwerk. Deze stappen zijn hieronder verder uitgewerkt. 

 

Sensor en hardware

Behuizing en ophangen sensor

Aansluiten op WIFI-netwerk

Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen

Update zondag 12 januari 2017

Op de website met de meetlocaties ( http://meetnetdata.rivm.nl/vuurwerk/ ) is nu aan elke sensor een extra item "verrijkte dataset (2016-12-19 t/m 2017-02-05) " toegevoegd.

Door op de nieuwe mogelijkheid te klikken wordt een Excel bestand met de meetgegevens van die sensor in de periode 19 december - 5 februari gedownload. De beschikbare meetgegevens van de sensor staan in het bestand, maar ook de meteo gegevens van het dichtstbijzijnde station van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en ook de gegevens van de meest nabij gelegen LML regionale en stedelijke stations. Zie het tabblad "Uitleg" voor een korte beschrijving van de kolommen in de spreadsheet. Alles is per uur gekoppeld zodat makkelijk correlaties kunnen worden gemaakt. 

We horen graag of de zo beschikbaar gestelde gegevens "handig" en "bruikbaar" zijn. Alle suggestie zijn welkom. 

NB Heeft u een meetkit in huis maar gebruikt u deze niet meer? U kunt iemand anders er blij mee maken! U kunt de meetkit aan een kennis geven. Vergeet dan niet om de locatiewijziging aan ons door te geven. U kunt de meetkit ook retourneren naar: RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Bron foto: Beeldbank RIVM

Reactie toevoegen


Reacties

Mooi initiatief! Wij zouden erg graag mee willen doen! Kunnen wij eventueel ook zelf zo'n sensor aanschaffen?

Ingediend door Menno Graaf op vr, 09-12-2016 | 05:47


Beste Menno,

Helaas zijn we al door alle beschikbare sensoren heen en kunnen we er geen meer verstrekken. De sensor-kit is niet in deze vorm in een winkel te koop maar bestaat uit enkele onderdelen die in veel webshops te koop zijn. Zie de link "Sensor en Hardware" op de pagina hierboven.

Met vriendelijke groet,

Het team van Samen meten aan luchtkwaliteit.

Ingediend door Joost Wesselin… op vr, 09-12-2016 | 08:02


Zo! Dat was leuk, met z'n allen meten. Kan de sensor nu weer worden verwijderd? Of is het handig om nog een week lang data te verzamelen? De kabel door de kier van de deur zorgt een beetje voor overlast, thuis ...

Ingediend door Carsten Schelp op vr, 06-01-2017 | 09:52


@Carsten: Wil je liever niet meer meten? Geen probleem. Dan kan je de meting gewoon stoppen. Bewaar de sensor dan alsjeblieft nog even tot wij weer contact opnemen over hoe we verder willen gaan.

Ingediend door Blokhuic op vr, 06-01-2017 | 14:33

Als antwoord op door Carsten Schelp


Nav de metingen van eind januari: tellen we nu mistigheid, vuurwerk, of een beetje (natte) stof?
Mist: de uitslagen zijn eind januari hoog
Vuurwerk: volgens verwachtingen
Mistig: Is het nu allemaal natte vingerwerk?

Ingediend door Teus Hagen op wo, 25-01-2017 | 09:49


@Teus: De sensor is erg gevoelig voor vocht dus het is niet uit te sluiten dat de sensor uitslaat bij mistig weer. We zullen de sensor meer moeten testen om beter te begrijpen waar deze onder welke omstandigheden op reageert.

Ingediend door Blokhuic op do, 26-01-2017 | 11:20

Als antwoord op door Teus Hagen


Misschien een analyse van de metingen in de mistige smog periode eind januari? Om eventuele samenhang met vocht te zien? In De Pijp zie ik eigenlijk geen samenhang met mist, zo op het eerste gezicht.

Ingediend door Han Robanus op zo, 05-02-2017 | 12:24


Heeft iemand ervaringen met de LS-113 PM2.5 meter (LoRaWan) van GlobalSat (gelanceerd in nov 2016)? Hij lijkt de Shiney technologie (gebruikt in de vuurwerkmetingen) te gebruiken maar mbv vochtigheidsmetingen doet hij een omrekening naar ug/m3 op basis van ???. Geen deeltjes telling in de getoonde getallen dus.

Ingediend door Teus Hagen op ma, 06-02-2017 | 13:13


Als iemand zijn meetpunt aan mij wil overdoen, dan ga ik er in mijn buurt de concentratie houtkachel rook mee meten.

Henk.daalder[@]gmail.com

Ingediend door Henk Daalder op za, 18-02-2017 | 17:10


Ik dacht dat mijn sensor 'dood' was, maar heb hem toch voor de zekerheid het hele jaar aan laten staan. Wel heb ik hem al maanden geleden naar binnen gehaald, met het idee dat hij dan misschien zou drogen en weer zou gaan werken. Dat lijkt geholpen te hebben: Gebaseerd op het feit dat mijn sensor geen wit rondje met kruis meer geeft maar een gekleurd bolletje, vraag ik me af of mijn sensor weer werkt? Helaas kan ik de sensor niet meer openen. Operator, check?

Ingediend door Tijgernest op zo, 03-12-2017 | 16:16


hallo ik was er bij gisteren en heb daar een 4K filmpje van

Ingediend door kees Scholten op do, 21-12-2017 | 08:00


Leuk Kees, kun je het delen via twitter @samenmeten?

Ingediend door voogtm op do, 21-12-2017 | 16:29

Als antwoord op door kees Scholten


1zqjiv'"(){}<x>:/1zqjiv;9

Ingediend door Anoniem op za, 10-08-2019 | 22:29


1zqjfh'"(){}<x>:/1zqjfh;9

Ingediend door Anoniem op za, 10-08-2019 | 22:29


http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> cuq.bobm.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.ggp.pa http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Ingediend door ebudobtireunb op ma, 18-01-2021 | 22:00


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin 500 Mg</a> zrc.cujh.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.lma.bu http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door behavumezegip op di, 26-01-2021 | 11:15


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Buy Amoxicillin Online Without Prescription</a> stx.drws.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.nqr.cf http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door erosekuqayuc op di, 26-01-2021 | 11:32


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin</a> njg.rgqp.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.ktp.kx http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door uubeiwem op wo, 27-01-2021 | 19:52


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxil</a> lil.ejmo.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.cir.jq http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door axojehorugunu op wo, 27-01-2021 | 20:10


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> vgy.kevh.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.xsa.eh http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door rumehiye op wo, 27-01-2021 | 20:41


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> tak.rtrp.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.ytt.ll http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door oamukom op do, 28-01-2021 | 08:45


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> vsx.pdbs.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.kvd.tu http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door opokoergezuwi op do, 28-01-2021 | 09:03


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin 500 Mg</a> zli.qwea.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.wii.bw http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door osuhliyj op do, 28-01-2021 | 16:45


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxil Dose For 55 Pounds</a> fpq.vpvs.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.dcf.ky http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door utuucuiraabt op do, 28-01-2021 | 17:01


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin 500 Mg</a> kzs.rlgr.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.fal.cm http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door iziryusuyutus op ma, 01-02-2021 | 23:30


http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin Online <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/">Amoxicillin</a> bsj.kpbe.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.wqc.kl http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Ingediend door eowiuacojuo op ma, 01-02-2021 | 23:32


Планируете большие покупки? Выгодные условия, вы можете оформить <a href="http://sovestcard.ru/">http://sovestcard.ru/</a> в любом отделении банка. Вы сможете приобрести все то, что долго планировали

Ingediend door KirkXnLcautouche op vr, 10-09-2021 | 01:46