Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bezoekt Annemarie Piscaer en Iris de Kievith van  SerVies uit Rotterdam. Zij onderzoeken bij het EKWC in Oisterwijk hoe je fijnstof zichtbaar kunt maken in glazuur. Dit glazuur gebruiken ze om verschillende kleuren servies te maken. Het lichtst gekleurde stukje aardewerk bevat de hoeveelheid fijnstof die iemand in Rotterdam in 3 maanden inademt. De meest rechtse in de bovenste rij is de hoeveelheid fijnstof die in 18 jaar ingeademd wordt. De onderste rij monsters zijn tests met mat en glans glazuur.  
"Dit  is een prachtige manier om fijnstof zichtbaar te maken en hierover het gesprek aan te gaan" aldus Annemarie. Ze  raakte gefascineerd door fijnstof als citizen scientist bij het stadslab luchtkwaliteit. "Fijnstof is een urgent probleem", zegt Piscaer. "Maar als je het niet ziet, is het moeilijk te begrijpen én is het lastig om er zelf consequenties uit te trekken. Glazuur op aardewerk maakt de luchtvervuiling wél zichtbaar."

 

SerVies

In deze video gaat het RIVM op bezoek bij SerVies uit Rotterdam. Annemarie en Iris van SerVies onderzoeken hoe je fijnstof zichtbaar kunt maken in glazuur. Die glazuur gaan ze gebruiken om een servies te maken. Een mooie manier om fijnstof zichtbaar te maken en het gesprek over luchtvervuiling op gang te brengen.

Hester Volten - Wetenschappelijk medewerker RIVM
Annemarie Piscaer - Initiatiefnemer SerVies
Iris de Kievith - Initiatiefnemer SerVies
Peter Oltheten - Werkplaats cošrdinator EKWC (leerfabriek)