Waarom doen burgers mee aan meetprojecten? Hoe kan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hen daar nog beter bij helpen? We gingen op pad en vroegen het aan de burgerwetenschappers. Bekijk de video of luister de podcast!

In de video vertellen burgerwetenschappers over hun motivatie om zelf de luchtkwaliteit te meten. Ze zijn bezorgd over de kwaliteit van hun leefomgeving of ze vinden de sensortechniek interessant. Ook vertellen we waarom het RIVM met burgerwetenschappers samenwerkt.

Waarom citizen science?

In deze video wordt een aantal bevindingen gedeeld uit een onderzoek van het RIVM met de vragen ÔWaarom doen burgers mee aan citizen science meetprojecten?Õ en ÔHoe zien zij de rol van het RIVM in deze projecten?Õ. Een aantal burgers vertellen over hun motivatie om mee te doen. Zij doen doorgaans mee omdat zij bezorgd zijn over de kwaliteit van hun leefomgeving of juist omdat zij de techniek van sensoren interessant vinden. Burgers benoemen de rol van het RIVM als adviseur over sensoren, deskundige op het gebied van interpretatie van meetresultaten, en als verbinder tussen gemeenten en burgers. In deze video hoort u student Vic Luiks, Christa Blokhuis van het RIVM, Egon Kasteleijn uit Zeist, Erik Groot uit Bunnik, Tonnie Derks uit Venray en Mark Kerkhoff uit Sint Antonius.