logo Rijksoverheid

Samen Meten Nieuwsbrief

Jaargang 2, Editie 6, 12 juli 2018

• Meet samen met het RIVM de luchtkwaliteit in uw tuin
• Ultrafijn stof is uitdaging voor milieumonitoring
• Maak kennis met het nieuwe milieumonitoren
• Europese citizen science experts bijeen in Bilthoven
• Citizen Science Lab on Air Pollution in Leiden
• Onder de aandacht
• Contact

Meet samen met het RIVM de luchtkwaliteit in uw tuin

 

Het RIVM zoekt rond de twintig vrijwilligers die nieuwsgierig zijn naar de luchtkwaliteit in hun tuin of straat èn die voor langere tijd willen helpen om dat te meten. Als u meedoet, krijgt u per maand zicht op hoeveel stikstofdioxide er in de lucht zit die u inademt. Het RIVM gebruikt de gegevens om de rekenmodellen te staven die de basis zijn voor landelijke en regionale rapportages over de luchtkwaliteit. Lees meer

 

 
 

Ultrafijn stof is uitdaging voor milieumonitoring

 

 

Ultrafijn stof staat steeds meer in de belangstelling. Daarmee neemt ook de behoefte toe om de allerkleinste stofdeeltjes te meten. De kosten voor meetapparatuur maken dit voor burgerwetenschappers vrijwel onmogelijk. Wel zetten wetenschappers, kennisinstellingen en bedrijven stappen.
Lees verder

 
 

Maak kennis met het nieuwe milieumonitoren

 

Wie zijn nu de mensen die bij het RIVM met Samen Meten bezig zijn? Maak in deze film over het nieuwe milieumonitoren kennis met de onze specialisten. Het samen meten met burgers levert een schat aan informatie op, zowel voor het RIVM maar ook voor de burger en steden. Bekijk hier de video.

 

 
 

Europese citizen science experts bijeen in Bilthoven

 

Op 24 en 25 mei organiseerde RIVM de jaarlijkse bijeenkomst van de Interest Group on citizen Science van het Europese EPA  (Environmental Protection Agencies) Netwerk. Het RIVM was dit jaar niet alleen organisator, maar ook medevoorzitter van de bijeenkomst. Klik verder voor het verslag.

 

 
 

Citizen Science Lab on Air Pollution in Leiden

 

In januari was de workshop Citizen Science Lab: Air Pollution plaats in het Lorentz Center in Leiden. RIVM was medeorganisator van deze workshop. De workshop bracht een bont gezelschap bij elkaar met mensen van zeer diverse achtergronden, die hun enthousiasme voor citizen science met elkaar deelden. De workshop leverde veel nieuwe ideeën op voor projecten en voor internationale samenwerkingsverbanden. Zo was deze workshop de inspiratie voor de oprichting van de werkgroep luchtkwaliteit van de ECSA. Klik verder voor de video impressie en de pitches.

 

 

Onder de aandacht

Het RIVM brengt een magazine uit over citizen science.
Het tweede artikel is een interview met Hester Volten van ‘Samen meten aan luchtkwaliteit’: “Citizen science is een nieuwe manier van kijken. Als je dat doet, gaat er een wereld voor je open.”
 
WMO publiceert document over sensoren voor luchtkwaliteit
 
Eerste ervaringen Innovatielab Leefomgeving
 
Staatssecretaris neemt samenwerkingsagenda gezonde lucht in ontvangst

Contact

Vanuit het RIVM houden we u met deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen rondom de vernieuwing van het meten van milieukwaliteit. De vernieuwing wordt aangejaagd door nieuwe technologie en een verschuiving van nationale naar lokale schaal. Sensoren en samenwerken staan dan ook centraal. Heeft u ook nieuws op dit vlak? Neem contact met ons op.