Banner

 

Heeft u vragen of opmerkingen of wilt u uw eigen ervaringen delen? Laat een reactie achter op één van onze pagina's of neem contact met ons op via samenmeten@rivm.nl. Twitter mee over luchtkwaliteit en samen meten via #samenmeten en volg ons @samenmeten. 

Heeft u een project dat u op de website wil laten plaatsen? 

Uw project kan geplaatst worden als het voldoet aan onderstaande voorwaarden. 

  • Het project gaat over het meten van luchtkwaliteit
  • De luchtkwaliteit wordt gemeten met behulp van sensoren en/of burgers. 
  • Het project duurt enkele maanden tot jaren
  • Er zijn meerdere mensen of partijen betrokken bij het project, dus er is sprake van ‘samen meten’.
  • Bij voorkeur worden de resultaten van de metingen openbaar beschikbaar gesteld, bv. via een website, rapport, artikel, poster, etc.
  • U levert een tekst aan voor op de website van ca. 300 woorden. Hierin beschrijft u het doel van het project, wie er bij betrokken zijn, waarmee wordt gemeten en hoe lang, waar de metingen en/of resultaten te vinden zijn, en eventuele verwijzing naar de website van het project of de organisatie.
  • U levert een foto aan (max 2MB in formaat .jpg of .png) voor op de website inclusief de bron. Een tweede foto is optioneel.
     

Verantwoording

De in dit kennisportaal opgenomen informatie komt deels uit algemene bronnen. Hier wordt niet elke keer apart aan gerefereerd. Een deel van de foto’s komt uit de beeldbank van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu of uit genoemde bronnen op het internet. Ingeval afbeeldingen, teksten, bronnen niet correct worden benoemd, verzoeken wij u per email contact met ons op te nemen.

Oude versies van Samen Meten aan luchtkwaliteit kunt u bekijken op archiefweb.eu

Informatie van de overheid, en dus ook van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, moet goed vindbaar zijn. Zowel informatie van nu als van vroeger. Oude informatie kan belangrijk zijn voor onze geschiedenis of cultuur. Daarom worden oude pagina's van Samen Meten aan luchtkwaliteit bewaard. Wekelijks wordt een kopie gemaakt.
Wilt u weten wat er eerder stond op deze website? Kijk dan op http://luchtkwaliteit.archiefweb.eu/.

De reactie mogelijkheid is gesloten op deze pagina.

Reacties

Kennis delen en ontwikkelen? Wij hebben bij M+P goede ervaring met wiki's op ons intranet gemaakt.
Met een wiki groeit de gedeelde kennis meteen in een bruikbare structuur - handiger dan alle weetjes uit forum-posts te moeten vissen.
Zou dat niet iets voor deze site zijn? "We" kunnen natuurlijk ook ervoor kiezen om gewoon nl.wikipedia.org te gebruiken? Meningen?

Ingediend door Carsten Schelp… op do, 08-12-2016 | 11:00


Jammer dat de meeste links op de pagina Literatuur niet 'clickable' zijn!

Ingediend door Peter Marwitz, RIVM op do, 08-12-2016 | 12:57


Kunnen we de fijnstof sensoren ook zelf bouwen?

Ingediend door Peter Nijessen op di, 13-12-2016 | 17:10


@Carsten, dank voor de suggestie. Voor de eerste versie behoorde een wiki-toepassing nog niet tot de technische mogelijkheden. We nemen het mee in onze overweging voor het verbeteren van de interactiviteit.

@Peter Marwitz, dank voor de feedback. Dit punt komt op de lijst!

Ingediend door Samen Meten, R… op wo, 14-12-2016 | 09:15


@Peter Nijessen:

Zelf nabouwen van de uitgedeelde sensor kan, het gaat om niet meer dan een Shinyei ppd42, esp8266 (wij gebruiken de feather), twee weerstanden, voeding en kabel. Omdat de onderdelen momenteel bij verschillende webshops niet op voorraad zijn is het echter de vraag of dat nog op tijd zou lukken.

Mocht je echt aan de slag gaan horen we dat graag.

Team Samen meten aan luchtkwaliteit.

Ingediend door Samen meten aa… op wo, 14-12-2016 | 09:34


Hallo,

Ik zie dat een hoop van de huidige sensoren nogal hardcoded in het javascript van de pagina staan. Zijn deze ook als GIS-data (al dan niet real-time) beschikbaar? Ik zal hier dolgraag wat meer mee willen doen, zoals o.a. real-time heatmaps maken. Zelfs een courante geojson zal al een verbetering zijn.

Ingediend door Guus Klaas op ma, 19-12-2016 | 13:21


@Guus: De door de simpele vuurwerksensoren (Shinyei's) geleverde getallen zijn in absolute zin niet direct met elkaar of met andere metingen vergelijkbaar. Daarom wordt er nog hard gewerkt aan het definieren van een nuttige maat om het effect van vuurwerk op de stofconcentraties weer te geven. Wellicht dat die maat input voor analyses of weergaven van anderen kan zijn. Omdat het nog werk in uitvoering is, staat de data nog niet gangbare standaard voor geografische informatie. We komen hier zo snel mogelijk op terug.

Team Samen meten aan luchtkwaliteit

Ingediend door CB op di, 20-12-2016 | 11:44


Nadat ik de wifi verbinding aanklikte en het wachtwoord enz had ikgevuld kreeg ik de melding dat er geen verbinding met de pagina 192.168. 4 gemaakt kan worden. Op nieuw opstarten, een laptop en een tablet geeft geen resultaat

Ingediend door Bert op di, 27-12-2016 | 11:58


Beste Bert,

Het kan zijn dat de sensor al aan het netwerk is gekoppeld, dan knippert er circa 10x een rode led bij het aansluiten en verder merk je er niets meer aan. Er komt dan ook geen netwerk 192.168.4.1 in de lucht. Dit kun je controleren door de stroom er vanaf te halen, weer aansluiten en zien of de rode led na 5-20 seconden knippert.

Als er geen rode knippers zijn en de rode en blauwe led samen continu branden dan staat de sensor in configuratie-modus, zie dan het aansluitproces: https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/node/441 en eventueel https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/veelgestelde-vragen-vuurwerk-2016-2017-rivm .

Als er geen rode knippers en geen rode+blauwe led zijn, dan zou er iets mis kunnen zijn met de chip. Laat svp weten wat de uitkomst van het doorlopen van bovenstaande is.

Met vriendelijke groet,

Team Samen meten aan luchtkwaliteit

Ingediend door wesselij op di, 27-12-2016 | 12:54

Als antwoord op door Bert


Ik zie dat er op het Groningse platteland niet veel gemeten wordt terwijl we hier in Stitswerd 'onder' de kolencentrale wonen en veel houtkachels hebben. Ik zou graag meedoen wanneer er weer meetinstrumenten worden uitgezet.

Ingediend door Liesbeth Bunnik op za, 31-12-2016 | 09:18


Vanmorgen las ik dat de RIVM een proef doet door particulieren een fijnstofmeter te laten installeren. Indien mogelijk zou ik graag deelnemen aan deze proef als dat nog mogelijk is.

Vaak ben ik door mijn astmatische aanleg nogal kortademig terwijl er niet zomaar een aanwijzing is waarom. Ik weet wat ik wel en niet moet doen om zo fit mogelijk te blijven, geen overgewicht, geen vloerbedekking verwijderen, niet roken, etc. Steeds vaker heb ik het idee dat de “ongrijpbare factor” wel eens de luchtkwaliteit kan zijn. Het zou daarom geweldig zijn als ik aan de fijnstofmetingen mee mag doen.

Ingediend door Peter Ritzen op za, 31-12-2016 | 09:59


Beste Liesbeth en Peter:

Helaas zijn alle sensoren al uitgedeeld. Zie https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/had-u-mee-willen-doen voor wat meer informatie.

Ingediend door wesselij op za, 31-12-2016 | 10:45

Als antwoord op door Liesbeth Bunnik


Hoe kun je je als burger aanmelden? Ik meet graag mee!

Ingediend door Wil op zo, 01-01-2017 | 14:00


Beste Wil,

Helaas zijn alle sensoren al uitgedeeld. Zie https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/had-u-mee-willen-doen voor wat meer informatie.

Ingediend door wesselij op zo, 01-01-2017 | 18:52

Als antwoord op door Wil


Graag zou ik de luchtkwaliteit in mijn eigen woonomgeving (IJsselkade Doesburg) willen meten, vastleggen en delen.
Graag zou ik de daarvoor benodigde apparatuur in bruikleen willen krijgen. Zou dat mogelijk zijn?

Ingediend door PW (Pieter) de… op ma, 20-03-2017 | 14:52


Beste Pieter,
wij hebben helaas geen sensoren voor bruikleen. Voorbeelden op het portaal laten zien dat je met enige elektronicakennis zelf sensoren kunt maken. Dat hoeft niet heel duur te zijn. Misschien in samenwerking met buurtbewoners? Of met mensen die al zelf meten en actief zijn op twitter. We onderzoeken momenteel de waarde van deze goedkope sensoren, zie bijvoorbeeld het project Vuurwerk 2017-2018.

Ingediend door Team samenmeten op wo, 22-03-2017 | 09:44


Ik heb binnenkort een stofsensor, de Plantower PMS7003, deze claimt in zes categorieen qua deeltjesgrootte te kunnen meten. Ik ga de verschillende outputs van deze sensor plotten m.b.v. MQTT en grafana. Het zou leuk zijn als ik mijn meetdata kan delen met dit project. Hoe kan ik dat delen?

Ik heb zelf ook ervaring met LoRaWAN en TheThingsNetwork, zou daarmee misschien ook kunnen helpen.

Ingediend door Bertrik Sikken op zo, 10-12-2017 | 08:55


Beste Bertrik Sikken. Momenteel werken we aan een protocol hiervoor. Zou u een mail met deze vraag willen sturen aan samenmeten@rivm.nl. Dan struren we u het protocol zodra het beschikbaar is.

Ingediend door grausl op vr, 15-12-2017 | 13:48

Als antwoord op door Bertrik Sikken


Goedendag,
Samen meten wat een mooi project.
Kan ik mij daar bij aansluiten? Zoja hoe zie op de kaart mijn woonplaats nog geen meet punten (Barneveld).

Met vriendelijke groet,
Keimpe Eland

Ingediend door Keimpe Eland op zo, 31-12-2017 | 18:44


Beste Keimpe
we hebben geen kant en klare sensoren voor je, maar met wat technische handigheid kun je zelf een sensor bouwen en de data delen. Zie de info op deze website. Bijvoorbeeld via het vuurwerkexperiment.

Ingediend door Team Samen Meten op wo, 03-01-2018 | 10:57


Ik ben of (moet ik zeggen was ?) deelnemer in het project in Rotterdam Ommoord. Ik hoor al maanden niets meet over het project. Het laatste contact was een email van medewerker Joey ten Cate van 23 april die ik 12 mei beantwoordde. Daarna heb ik niets meer vernomen. Reeds geruime tijd werkt de website niet waarop ik de meetgegevens uit mijn buurt kon zien contact blijkt niet mogelijk. Het project lijkt van de aardbodem verdwenen, behalve de meetkit aan mijn dakgoot.
Graag reactie.


Ingediend door P.C. Scheublin op zo, 05-08-2018 | 15:01


Beste P.C. Scheublin, kunt u ons een e-mail sturen op ons samenmeten emailadres (zie contact onderaan de pagina). Dan nemen we contact op.

Ingediend door voogtm op ma, 06-08-2018 | 11:58

Als antwoord op door P.C. Scheublin


Ik wil graag info over hoe ik een bijdrage kan leveren aan het mysense project. Neem aub contact met mij op.
Ben 70 jaar en en werkzaam geweest in de ITC

Gr. Tonnie

Ingediend door Tonnie Derks op di, 21-08-2018 | 16:03


In overleg met Tonnie zijn de contactgegevens verwijderd.

Ingediend door grausl op do, 30-08-2018 | 10:27

Als antwoord op door Tonnie Derks


Omdat ik rond 30 jaaren evaring heb in de omgang mmet PLC, PC, em microcomputer heb ik mij rond 12 sensoren gekocht die niet goedkoop waren en heb mij een soort weerstation gebouwt. Geen regen en wind. Maar ik heb UV-A, UV-B, UB-C en UB-D sensoren en ook een Grove - Multichannel Gas Sensor onder anderen voor lucht qualiteit. Plus licht sterkte, temperatuur en vochtigkeit in merdere ruimtes. Alles draait op PLC en Arduino UNO + Wifi ESP8266 modulen. Waar kan ik meedoen? Want wij moeten met ze allen zamen werken in Nederland.

Ingediend door Mike Fleischer op zo, 14-10-2018 | 10:50


@Mike, momenteel kunnen NO2 en fijnstofmetingen op het samenmeten dataportaal. Vraag is wat jouw multichannel gas sensor meet en of dat door kan gaan voor NO2 waarde in ug/m3. Je kunt ons mailen op bovenstaand emailadres.

Ingediend door voogtm op ma, 22-10-2018 | 11:30

Als antwoord op door Mike Fleischer


De reactie mogelijkheid is (tijdelijk) uitgezet op deze pagina. U kunt ons altijd per e-mail bereiken op samenmeten@rivm.nl

Ingediend door grausl op vr, 09-11-2018 | 11:59