We maken een voorzichtige start met waterkwaliteitmetingen op het dataportaal. Voorlopig laten we sensormetingen zien van elektrische geleidbaarheid (EC) van het water en de watertemperatuur.

Elektrische geleidbaarheid - EC

In  water zitten verschillende stoffen opgelost, zoals zout of meststoffen. Deze stoffen komen o.a. vanuit de bodem, stromen in vanuit ander water of via kwel. Hoe meer van deze stoffen er in het water zitten, hoe beter  het water elektriciteit kan geleiden, dat noemen we EC (Electric Conductivity)  oftewel  de mate van geleidbaarheid van het water. De geleidbaarheid wordt veroorzaakt door opgeloste ionen, zoals chloride, nitraat, sulfaat, ijzer, calcium.

Wanneer je een verandering in EC meet, betekent dat dat er een verandering in de opgeloste stoffen is. Dus zeer waarschijnlijk een verandering van de waterkwaliteit. Welke stoffen dat dan zijn of waardoor de verandering is veroorzaakt, dat weet je dan nog niet, maar daar kun je dan wel naar op zoek. Daarvoor heb je meer gegevens nodig, bijvoorbeeld of het veel geregend heeft. Het regenwater verdunt het (sloot)water, waardoor de EC kleiner wordt. De EC is ook afhankelijk van de temperatuur van het water, daarom wordt deze weergegeven als EC op 25  oC (specific EC). De eenheid is microSiemens/cm.