De wijk Maaspoort in Den Bosch ligt ingeklemd tussen de A2 en A59. Daarnaast is er ook nog de Maaspoortweg. Deze weg gaat met een lus door de wijk en is door de ligging van enkele andere wijken ten opzichte van de snelwegen een belangrijke uitvalsweg. Hierdoor is het in de spits erg druk. Omwonenden vragen zich daarom af hoe het op straatniveau gesteld is met de luchtkwaliteit.

Geïnspireerd door de opzet van andere experimenten is er in Den Bosch afgelopen zomer een groep vrijwilligers aan de slag gegaan. De drijvende kracht achter dit project is de community van The Things Network in Den Bosch, dat landelijk een gratis openbaar netwerk voor sensoren uitrolt. Deze techniek heet LoRaWAN en heeft een veel groter bereik dan WiFi terwijl het energieverbruik veel lager is. Dit maakt het dus mogelijk om ook op plekken te meten waar niet direct een internetaansluiting voorhanden is. De keuze voor de sensor is gevallen op de Shinyei PPD42NS gekozen. Het geheel is in een weerbestendig huisje geplaatst.

Miniatuurvoorbeeld

 

 

 

 

De LoRa-node.

Na een korte testfase is de eerste sensor begin februari 2017 officieel geplaatst. Het is de bedoeling om vijf sensoren door de wijk te laten rouleren. Deze roulatie kan de onnauwkeurigheid van goedkope sensoren voor een deel corrigeren. Daarnaast verwacht The Things Network dat hier ook een sterk sociaal aspect van uit gaat omdat buurtbewoners bij de uitwisseling van de sensoren meer met elkaar in contact komen.

In de omliggende wijken blijkt ook veel interesse te zijn om luchtkwaliteit te meten. Op 7 maart is er een informatieavond voor bewoners georganiseerd, waar zo'n 25 geïnteresseerden bij aanwezig waren. The Things Network zal bekijken of deze proef ook naar andere wijken uitgebreid kan worden, eventueel in combinatie met een uitbreiding van het aantal sensoren in Maaspoort.

maaspoort_meet_kastje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Things Network meetkastje met daarin de sensor

De wens is dat de datastroom van “Maaspoort Meet!” kan worden toegevoegd aan de dataset van het RIVM. Het RIVM ontwikkelt daarvoor dit jaar een dataplatform.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Martijn Quaedvlieg. Of kijk op de website.

Bron foto: Martijn Quaedvlieg

Reactie toevoegen


Reacties

Ik wil ook bij mijn huis meten.
5237 HV

Ingediend door Luuk op za, 04-02-2017 | 19:42


Beste Luuk,
Als je wilt meedoen met Maaspoort Meet! kan je contact opnemen met Martijn Quaedvlieg. Voor zijn email, zie hierboven.

Ingediend door Blokhuic op di, 07-02-2017 | 16:54

Als antwoord op door Luuk