logo MySense

MySense: samen meten we luchtkwaliteit in Horst aan de Maas in een agrarische regio in Noord-Limburg.
Naar aanleiding van de nieuwbouw van mega ondernemingen voor varkens- en kippenvlees en een enorm mestverwerkingsbedrijf, en het gemis aan lokale meetgegevens en monitoring van luchtkwaliteit hebben omwonenden dit “Samen Meten” initiatief genomen. Uniek voor Nederland is dat dit project zich toegespitst heeft op emissiemetingen in een agrarische omgeving.
 

Sensorkits

Geïnspireerd door vele burgerinitiatieven in stedelijke gebieden (verkeer) zijn door de vereniging Behoud de Parel twee typen van sensorkits ontwikkeld. 

Pagode kit MySense

Het eerste type is een pagode kit. Deze is opgebouwd uit een soort van “Lego” software en hardware steentjes: modulair en uit te breiden met vele sensors, een grote selectie aan dataformaten, sensor configuratie en management per individuele meetkit. De pagode communiceert met internet via LAN, wifi of GPRS en t.z.t. via LoRa. 
Het tweede type, model elektriciteitskastje, is uitgerust met fijnstof- en meteosensors van diverse typen en GPS, deze communiceert via het LoRa TTN internet der dingen netwerk. Er is uitvoerig gebruik gemaakt van de laatste software ontwikkelingen in binnen en buitenland.

Sensoren

De meet- en uitvoer mogelijkheden van de kits: locatie /meteogegevens (meteo sensors (Adafruit, Bosch)), fijnstof (Nova, Plantower, Dylos, Shiney), gassen (Alpha Sense: ammoniak, Spec: stikstof-, koolstof-, zwaveloxides en ozon en AQI van Bosch), metadata (o.a. GPS) en data archivering (spreadsheet/CSV,
InfluxDB, MySQL DB, HTTP proxy, Mosquitto), internet verbindingen (LAN, wifi, GPRS, LoRa), visualisatie via een mini oled display, remote control via internet, wifi en bluetooth, en update management en kalibratie van de sensoren.
Kalibratie van een paar gassen is onderzocht via RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu/GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst Amsterdam. Er ligt een plan voor fijnstof via referentie BAM sensoren van RIVM.
Alle documentatie (bouw, tips, kalibratie, ervaringen, etc.) en software (Python en MicroPython) is open source en is beschikbaar gesteld via Github.

Uitbreiding meetlocaties

De ontwikkeling van de prototypes (2 pagodes en 5 LoRa kits) en de outdoor kalibratie testen zijn afgerond. In de zomer 2018 lopen nog ammoniak, ozon en stikstofoxides kalibratietests. Afhankelijk van funding volgt een uitrol van 10-15 sensorkits en de beschikbaarheid van LoRa TTN netwerk plaats op afwisselde locaties in de regio. Een tweetal initiatieven in de regio Venray en St. Anthonis (nabij Boxmeer) hebben duidelijke plannen om de luchtkwaliteit te gaan meten m.b.v. MySense.