Het is misschien nog te vroeg om te spreken van een trend, maar we zien steeds vaker dat burgerwetenschappers diep in de data duiken. Ze gebruiken daarbij ook hun eigen ervaringen en kennis van de omgeving. Dat maakt deze studies uniek en zeer interessant. Twee voorbeelden, ter inspiratie voor iedereen die meer wil doen dan alleen meten.

Onderzoek naar houtrook

Dieter Pientka uit de provincie Zeeland heeft zijn eigen onderzoek naar houtrook gepubliceerd. Het is een mooi voorbeeld van hoe je metingen (fijnstof) kunt koppelen aan ervaringen (geur) en zo kunt proberen om de bijdrage van houtstook te bepalen. Tegelijkertijd zien we ook nog wel uitdagingen om de bijdrage van houtrook vast te stellen, omdat je altijd te maken hebt met de aanwezigheid van andere bronnen. Lees het bericht: Bijdrage van houtrook aan de fijnstofconcentratie in de leefomgeving

Jaar lang fijnstof meten in Limburg

Het tweede voorbeeld komt van Marcel Severijnen, die zijn data-analyse van het project “Jaar lang fijnstof meten” met ons deelde. In deze analyse kijkt hij naar de drie sensoren van het project die in de provincie Limburg staan. Zijn analyse laat zien dat het mogelijk is om met behulp van sensordata te laten zien bij welke windrichtingen de fijnstofconcentratie het hoogste is. Vervolgens kun je dan onderzoeken welke bronnen bij deze windrichtingen kunnen horen. Zijn analyse bevat enkele interessante manieren om de data te visualiseren, waarvan sommigen ook te vinden zijn in de Samen Analyseren tool.

Luchtmeetnetstation in Heerlen waar een van de “jaar lang meten” sensorboxen hangt waarvan Marcel Severeijnen de data heeft geanalyseerd in zijn rapportage.

Zelf aan de slag met data

Ook in Hollandse Luchten gaan mensen zelf aan de slag met data, lees bijvoorbeeld Hollandse Luchten | ‘De data bood erkenning voor ons als bewoners’ (hollandse-luchten.org)
Heb jij ook een analyse gemaakt van jouw data of die bij jou in de buurt, laat het ons weten via samenmeten@rivm.nl