The Greenland, de DCMR en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) organiseren een workshopreeks met en voor de meetgroepen in de provincie Zuid-Holland. De eerste twee workshops in het Provinciehuis in Den Haag en in de Chocoladefabriek in Gouda zijn geweest. De laatste twee workshops worden nog voor de zomer georganiseerd. Hier sluiten onder andere meetgroepen aan uit Delft, Den Haag, Gouda, Leiden en Zoetermeer.

Workshop 1: hoe start ik een meetproject

In de workshopreeks komen de verschillende fases van een meetproject aan bod. De eerste workshop ging over het starten van een meetproject en hoe je andere mensen en lokale overheden hierbij betrekt. De DCMR gaf een algemene presentatie over luchtkwaliteit. Daarna vertelden Marvin Tjon van Ohnics en Jacques van der Meer van Meetgroep Luchtkwaliteit Zoetermeer over hoe zij hun meetinitiatief hebben georganiseerd en in stand houden. Een tip die werd gegeven is om goed zichtbaar te zijn op lokale bijeenkomsten en in de gemeenteraad. In het tweede deel gingen de deelnemers in groepjes in gesprek over wat ze met hun eigen meetinitiatief willen bereiken, waar ze nu tegenaan lopen, en hoe ze hier mee verder kunnen. Dit leverde voor een aantal deelnemers aanknopingspunten op om bijvoorbeeld contact te zoeken met mensen in de buurt of met de gemeente. 

Deelnemers met elkaar in gesprek tijdens de eerste workshop in Den Haag.


Workshop 2: hoe zet ik een meetplan op?

De tweede workshop ging over het opzetten van een meetplan. Deelnemers hebben van tevoren nagedacht over hun eigen meetvraag of meetinitiatief. Tijdens de workshop werden deze vragen en hun meetplannen verder besproken met elkaar, om zo ieders plannen verder aan te scherpen. Daarnaast presenteerde Walter Takens van Citizen Science Gouda zijn geleerde lessen. Een belangrijke boodschap van hem was dat het contact met andere meetgroepen een grote toegevoegde waarde heeft. Maak dus gebruik van de community, bijvoorbeeld via het Samen Meten Forum. Ten slotte presenteerde het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waar je rekening mee moet houden en over na moet denken als je een citizen science project opstart. Dit gaat van het nadenken over hoe je participatie organiseert en welke partijen je bij het project betrekt, tot het bepalen hoe je de data verwerkt en analyseert. Binnenkort komt hierover ook een brochure op de website van het Schone Lucht Akkoord.

Deelnemers tijdens de tweede workshop in Gouda.

Volgende workshops

De derde en vierde workshops worden nog voor de zomer georganiseerd. Deze gaan onder andere in op de data-analyse en hoe je dit aanpakt. Woon je in de provincie Zuid-Holland en ben je aangesloten bij een meetinitiatief? Of heb je interesse voor het zelf meten van de luchtkwaliteit? Hou dan de Eventbrite pagina in de gaten, hierop worden de data, tijden en locaties van de volgende workshops bekend gemaakt.