Vanaf donderdag 21 maart 2024 is de nieuwe versie van de Samen Analyseren Tool beschikbaar. Als eerste valt de welkomstpagina op, deze heeft een make-over gekregen. Als je verder met de tool aan de slag gaat, zie je dat de indeling van de verschillende plaatjes en selecties is aangepast. Tot slot zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. De tool blijft in ontwikkeling om het gebruikersvriendelijk te maken en nieuwe mogelijkheden te bieden. Neem zelf een kijkje op: analyseren.samenmeten.nl.

Wat is de Samen Analyseren tool ook al weer

De Samen Analyseren tool helpt je om meer te doen met de gegevens van de fijnstofsensoren, en meer te ontdekken over wat je gemeten hebt en wat je daar mee kunt. In deze tool combineren we de gegevens van Samen Meten, het Luchtmeetnet en het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Je kunt de gegevens per project of per gemeente bekijken. 

Welkomstpagina

Via de welkomstpagina van de Samen Analyseren tool kun je meteen aan de slag. Er staat al een dataset klaar. Hiermee kan je de tool en de verschillende mogelijkheden alvast ontdekken. Via het tabblad ‘Kiezen’ bekijk je data van jouw project of gemeente. Op de welkomstpagina zie je ook een overzicht van de beschikbare sensoren in de tijd en de locaties van de sensoren.

Data visualiseren en ontdekken

Om de data te visualiseren en analyseren ga je verder naar het tabblad “Ontdekken”. Hier vind je een overzicht van alle metingen samen. Met 3 stappen kun je een beeld krijgen van de gegevens. In stap 1 selecteer je de sensoren. Je kunt de sensoren groeperen en de groep een eigen naam geven. Stap 2 is een nieuwe functionaliteit. In deze stap kun je data filteren op een maximale waarde. In stap 3 zie je de verschillende plaatjes en kun je de patronen en informatie van jouw data ontdekken. 

Je eigen data bekijken

Wil je data van jouw project of gemeente bekijken, ga dan naar het tabblad “Kiezen”. Daar kun je aangeven voor welk project of gemeente en welke tijdsperiode je de data wilt opvragen. Hierbij geef je ook aan of je de PM2,5 of PM10 wilt bekijken en of je met de ruwe of gekalibreerde data gaat werken. Let op: voor het opvragen van de data heb je de knop “Data ophalen van externe bron” nodig. Dat duurt een tijdje. Als je dat een keer gedaan hebt, dan zijn de gekozen gemeente en periode  in het geheugen opgeslagen. Als je andere data wilt ophalen, dan moet je weer de knop "Data ophalen van externe bron" gebruiken.

Veel plezier en laat ons weten wat je er van vindt via samenmeten@rivm.nl