Als je een Sensirion SPS30 in je fijnstofmeetkastje hebt zitten, heb je het misschien al gemerkt: er is nu ook een correctiefactor voor deze sensoren, net als al veel langer voor de NOVA SDS011. Als je op het bolletje op de kaart klikt zie je dat de correctie te zien is sinds 13 december 2023. 

Voorbeeld van de gecorrigeerde PM2,5 waarden (blauwe lijn) die sinds 13 december 2023 beschikbaar is. De paarse lijn is de niet-gecorrigeerde (ruwe) data. Na correctie liggen de meetwaarden voor deze Hollandse Luchten sensorkit dichter bij de referentiemeetwaarden.

Steeds meer Sensirions 

Het aantal fijnstofmeetkastjes waar een Sensirion SPS30 in zit is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze sensor doet het vooral voor PM2,5 heel goed. Snuffelfietskastjes en GLOBE sensorkits maken bijvoorbeeld gebruik van de Sensirion SPS30 en ook bij Hollandse Luchten in Noord-Holland en de Luchtclub in Rotterdam zijn er veel in gebruik. Daarnaast hebben wij op 7 officiële meetstations twee Sensirions sensoren geïnstalleerd, en hangen er ongeveer 25 sensorkits bij vrijwilligers op specifieke plekken in Nederland, en daardoor kan het Samen Meten datateam nu ook een correctiefactor maken voor de PM2,5 waarden van deze sensor. Dit gaat op soortgelijke manier als voor de andere veelgebruikte fijnstofsensor de NOVA SDS011. Die heeft correctiewaarden voor zowel de PM10 als de PM2,5 waarden. 

Betrouwbaarder....

We zijn heel blij dat het nu gelukt is deze correctiewaardes toe te voegen. Als het goed is vergroot dit de betrouwbaarheid van de sensormetingen. We hadden namelijk gemerkt dat ze onder sommige omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij hoge luchtvochtigheid, te hoge waardes aangaven. We hopen dat alle Sensirion SPS30 gebruikers er ook blij mee zijn! 

....Tenzij

Er zijn ook meetkastjes met een Sensirion SPS30 erin, die zelf al corrigeren voor de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door de inkomenende lucht te verwarmen.  Dit geldt bijvoorbeeld voor de sensorkastjes van OHNICS. Die corrigeren we daarom niet. Maakt jouw project  gebruik van een SPS30 sensor in een meetkastje  dat ook zelf al corrigeert voor luchtvochtigheid, laat ons dit weten via samenmeten@rivm.nl. Dan kunnen we net als voor OHNICS de correctie overslaan.

Sowieso zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met de correctie, vind je het een verbetering of juist niet? Laat het ons weten, want het onderzoek naar de meetwaarden gaat verder, zo willen we nog naar effecten van verschillende behuizingen van de Sensirion SPS30 kijken. De ongecorrigeerde (ruwe) data blijft natuurlijk ook nog steeds beschikbaar, zie de paarse lijn in de grafiek.