Ook met de jaarwisseling 2017-2018 organiseerde het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een experiment om met goedkope sensoren fijn stof te meten. Dit keer met meetgegevens van burgers die zelf fijn stof meten en de gegevens delen via het nieuwe dataportaal samenmeten.rivm.nl.

Zie hieronder in de tekst voor meer informatie en resultaten.

Zelf meten

 

Resultaten

Resultaten in het kort: zie het nieuwsitem.

De resultaten zijn gepresenteerd op The Things Conference 2018. De Engelstalige presentatie vindt u hier.

 

Eerste resultaten (direct na Oud en Nieuw)

De sensoren van zowel het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu als van alle andere betrokken partijen deden het allemaal goed, net als de verschillende achterliggende communicatie- en verwerkingssystemen.

In de weergave op de kaart groeiden de vuurwerkbollen kort na middernacht snel.

In de metingen was zowel een aanloop naar middernacht te zien, als een duidelijke piek. Hieronder de resultaten van de metingen, in microgram per kubieke meter (ug/m3)  van de via het RIVM gedistribueerde sensoren. 

Verschillende sensoren liepen tegen de grens van 1000 ug/m3 aan, de meeste concentraties vielen echter tussen 100 en 600 ug/m3. De hoge concentraties namen vervolgens snel af door de stevige wind. Rond 02:00 waren de meeste concentraties weer op het niveau van de avond ervoor.

Uitgesplitst naar regio/stad waren de resultaten als volgt:

Amersfoort

 

Amsterdam

 

Utrecht

 

Grubbenvorst/Venlo

 

Apeldoorn

 

De in Apeldoorn gebruikte Sharp sensoren lieten wel pieken zien rond de jaarwisseling, maar geen echt concentratieverloop.

Binnenkort zullen meer en uitgebreide analyses worden gemaakt en gepubliceerd. 

 

Het project

 

Wat doen we?

Bij de jaarwisseling van 2016/2017 hebben vrijwilligers samen met het RIVM op circa 80 locaties het effect van vuurwerk op de stofconcentraties gemeten. De gebruikte goedkope sensoren die het RIVM beschikbaar stelde, bleken goed in staat om deze piek te registreren. De komende jaarwisseling maken we weer gebruik van de verhoogde concentratie van fijn stof om tijdens het afsteken van vuurwerk sensoren te testen. Ook experimenteren we met het delen van meetgegevens door burgers op het dataportaal samenmeten.rivm.nl. Iedereen die zelf fijn stof meet, kan meedoen met het experiment. Althans, als het lukt de meetgegevens te delen op het portaal. Dat kan dit jaar voor het eerst ook door middel van LoRa.

Voor het meten van fijn stof van vuurwerk kunnen verschillende goedkope sensoren (< 20 EURO) worden gebruikt. Voor twee van die sensoren, de Nova SDS011 en de Shinyei PPD42,  heeft het RIVM samen met The Things Network aansluitschema’s gemaakt, inclusief software om ze vanaf een ESP of Arduino uit te lezen.  Info over de Shinyei sensor staat op op de Github pagina van Samen Meten.  De software voor SDS011 staat op deze website. Ook wordt de vorm van het via LoRa door te geven datapakket gespecificeerd.

Mensen  die nog een sensor van vorig jaar hebben, de Shinyei PPD42N, kunnen deze aan het RIVM sturen. Dan krijgen ze een versie van de nieuwe software erop terug. Stuur de sensoren (alleen het pakketje met de sensor/ESP, dus geen voeding of kabel) aan: “Secretariaat MIL,  RIVM, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven” en vergeet niet het retouradres te vermelden. Wil je de software zelf updaten, kijk dan op de Github pagina van Samen Meten.

Heb je zelf geen sensor en wil je het verloop van het vuurwerk wel volgen? Bekijk de visualisatie op samenmeten.rivm.nl/vuurwerk . Het RIVM levert of verkoopt geen sensorservice voor dit experiment.
Vragen over het experiment? Neem dan contact op via e-mail.

 

Weergave op de kaart

Op samenmeten.rivm.nl/vuurwerk kun je het verloop van het effect van het vuurwerk zien. Er worden vuurwerkbollen getoond en de grootte van de ontploffende vuurpijl op de kaart is een maat voor de fijnstofconcentratie ter plekke. Om de sensormetingen (met verschillende apparaten: Shinyei, Dylos, Nova, PMS, Sharp) onderling zo veel mogelijk vergelijkbaar te maken, kiezen we voor een relatieve maat. We presenteren de actuele gemeten waarde van de sensor relatief ten opzichte van de gemiddelde waarde over de afgelopen paar uur. Op deze wijze verwachten we de verhogingen tijdens de jaarovergang voor alle sensoren zo duidelijk mogelijk te zien. Een voorbeeld van de weergave wordt hieronder getoond. Het is de status van zaterdagmiddag, 30 december. Als een aangemelde sensor om een of andere reden even geen data geeft wordt een apart symbool getoond.
 

 

Eerste metingen

De meetresultaten van de door het RIVM verdeelde SDS011 sensoren zijn voor Amersfoort,  Amsterdam en Utrecht weergegeven in onderstaande figuur. De eenheid is microgram per kubieke meter (µg/m3).

 

Van boven naar beneden zijn de resultaten van de sensoren in de drie steden voor PM10 weergegeven. Let wel: we weten nog niet echt hoe de resultaten van de SDS011 sensoren zich verhouden tot die van officiële metingen. Bijna alle sensoren laten echter een patroon zien dat sterk op elkaar lijkt. De patronen in de drie steden verschillen onderling wel iets.  Of de patronen het gevolg zijn van veranderingen in de stofconcentraties of in de temperatuur of luchtvochtigheid, dat moet nog worden onderzocht. Het is voor dit soort onderzoek naar goedkope sensoren nodig om veel velddata te hebben.

 

Assembleren/aansluiten/aanmelden RIVM stofsensor

Als je een stof/vuurwerksensor van het RIVM hebt kan het zijn dat die nog (deels) moet worden geassembleerd, op WiFi moet worden aangesloten en moet worden aangemeld voor weergave op de kaart van Nederland. 

De assemblage van de RIVM sensorunits wordt beschreven in een beknopte handleiding.  De sensorunit moet op het eigen WiFi netwerk worden aangesloten om de data naar de server te kunnen sturen. Een handleiding is te vinden op de volgende link. Als de sensor eenmaal meet kan de data op een kaart van Nederland worden teruggezien. Daarvoor is het wel nodig om de sensor aan te melden, met name het ID van de unit en de locatie van de meting. Een korte beschrijving van de aanmeld procedure is beschikbaar. Voor het geval dat er problemen zijn met de aansluiting op het WiFi kan op de pagina van het vuurwerkexperiment in 2016/2017 naar tips worden gezocht. Let wel: de betekenis van de rode en blauwe led's is in 2017/2018 voor een deel anders dan eerder, er zijn meer opties!

 

Behuizing sensorunit

De sensor moet uiteraard ergens buiten worden opgehangen om het stof te kunnen meten. De unit mag niet nat worden en het is beter als de unit niet direct in het licht hangt, bijvoorbeeld in een donkere behuizing. Hoewel de sensor dit jaar anders is dan die van vorig jaar, zijn de eisen aan en mogelijkheden voor de behuizing gelijk. Zie de pagina van vorig jaar voor verschillende suggesties en tips! Via die pagina zijn ook foto's van vorig jaar door deelnemers gebruikte behuizingen te zien. 

 

Voorbeelden behuizingen

Uif Putters heeft een 3D print gemaakt van een soort vogelhuisje voor de sensor. Belangstelling voor de file? Email samenmeten@rivm.nl.

 

Andere voorbeelden van behuizingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen


Reacties

Wat zijn de meetpunten LTD_3293 en LTD_4025?
Groeten, Erik Toussaint
@eriktoussaint

Ingediend door Erik Toussaint op di, 01/02/2018 - 13:40


Zou ook graag willen gaan meten. In Github staat een Arduino versie voor de configuratie met de Shinyei PPD42N. Is er ook een ino file for de configuratie met SDS011 ?
Ik heb de SDS011 inmiddels online besteld en het bespaart wat tijd om uit te zoeken welke libraries voor de SDS011 nodig zijn.

Ingediend door Eddy Binneveld op do, 02/22/2018 - 14:50


Hierbij wat info over de SD011 van onze oosterburen:

https://www.madavi.de/sensor/update/data/latest_nl.bin (firmware NL)
https://luftdaten.info/feinstaubsensor-bauen/#top (artikel in het duits)

Groeten, Robbert

Ingediend door Robbert op do, 02/22/2018 - 21:00


Nu ben ik erg blij als ik naar mezelf in de spiegel kijk! Ik ben blij dat ik niet meer naar schoonheidsspecialisten toe hoef! Dankzij de "Goji cream" redde ik mijn jeugd! Ik zou liever mijn geld aan mijn dierbaren uitgeven door ze te verrassen dan het aan vreemden te geven. :) Daarom, mijn lieve mooie lezers! Ik vond de marketingcampagnes nooit leuk, maar toch adviseer ik om "Goji cream" minstens 1 keer te proberen! Ik weet zeker dat jullie allemaal meteen verliefd worden. <a href=https://officialgojicream.com/nl#1>https://officialgojicream.com/nl#1</a> Ook verjongt en hydrateert het uw huid. Jojoba olie – rijk aan antioxidant, het biedt de huid regeneratie effecten. Hendel’s Tuin Goji Creme is makkelijk en handig om op te doen. Het is geschikt voor iedere type huid. Hier zijn de stappen die je moet volgen om de creme goed aan te brengen, ze zijn ook te vinden op de achterkant: Voor je het aanbrengt, zorg er voor dat je nek en gezicht schoon zijn Met een zachte circulerende beweging, voeg een normale hoeveelheid Goji creme aan op je nek en gezicht Na het aanbrengen kun je gewoon verder gaan met je dagelijkse activiteiten. nam [url=https://officialgojicream.com/]officialgojicream com[/url] Je vindt dit artikel in. Hendel's Garden Goji Cream Wist u dat experts aanraden om vanaf het 25ste levensjaar te starten met preventief gebruik van anti aging crèmes… Hendel's Garden Goji Cream. Wist u dat experts aanraden om vanaf het 25ste levensjaar te starten met preventief gebruik van anti aging crèmes? Een mooie stralende huid is voor bijna iedereen belangrijk.

Ingediend door Lambertina-Meijer op di, 06/26/2018 - 23:19


1zqjai'"(){}<x>:/1zqjai;9

Ingediend door Anoniem op za, 08/10/2019 - 22:31


http://www.desantnic.ru/node/657

Ingediend door vadronov op za, 04/04/2020 - 16:04


HoOkAh MaGic наш официальный бренд
Набрав в поисковике Вы можете посетить наш сайт
и возможно приобрести кальяны и всё для них.
Доставка по всей России
Бесплатная консультация
Отправка в день заказа
Персональные скидки
Строго 18+

Ingediend door Michaelmit op do, 07/23/2020 - 13:15


Welcome

https://ali.ski/eTb0e

“Очень удобный сервис! Можно проверить: действителен ли паспорт,
зарегистрирован ли человек как ИП, имеет ли задолженности,
находится ли человек в розыске.
Раньше все это нужно было долго собирать из разных источников,
а теперь достаточно знать ФИО, год рождения,
Регион регистрации и паспортные данные.
Хороший сервис для работы и личного пользования.”
https://fas.st/5gN-e

Ingediend door Kennethhib op zo, 08/30/2020 - 13:04


Если Вы занимаетесь продвижением сайтов (блогов)
или просто устали платить «SEO специалистам»,то Вам это будет интересно.
В любом случае Вы извлечёте из данной информации-нужную Вам.
https://offeramazon.ru/2020/09/25/xrumer/

Ingediend door Kennethhib op zo, 09/27/2020 - 21:18


https://xgamepass.ru/xkey/2766337

Ingediend door JPsync op zo, 06/20/2021 - 04:35


онлайн номер украина <a href="https://continent-telecom.com/virtual-number-ukraine-kiev">https://continent-telecom.com/virtual-number-ukraine-kiev</a>

Ingediend door HFlese op vr, 07/02/2021 - 13:12<a href="https://kwork.ru/links/1017228/progon-khrumerom">Прогон Xrumer</a>

Ingediend door BrianTauff op do, 07/29/2021 - 00:03


https://www.cnvbeauty.com
https://www.cnvbeauty.com/jp/
https://www.cnvbeauty.com/kr/
https://www.cnvbeauty.com/es/
https://www.cnvbeauty.com/fr/
https://www.cnvlaser.com
https://www.cnvlaser.com/ja/
https://www.cnvlaser.com/kr/
https://www.cnvlaser.com/fr/
https://www.cnvlaser.com/de/
https://www.cnvlaser.com/es/
https://www.cnvhairgrow.com
https://www.cnvhairgrow.com/ja/
https://www.cnvhairgrow.com/kr/
https://www.cnvhairgrow.com/fr/
https://www.cnvhairgrow.com/de/
https://www.cnvhairgrow.com/es/

Ingediend door Hair growth Cap op vr, 08/20/2021 - 04:19


<a href="https://www.cnvbeauty.com">oil diffuser</a>

Ingediend door Hair growth Cap op vr, 08/20/2021 - 04:19


<a href="https://www.cnvbeauty.com">oil diffuser</a>

Ingediend door Hair growth Cap op vr, 08/20/2021 - 04:20High quality, 1 year warranty
All products are characterized by ultra-modern design and reliable quality. With a technical quality inspection department, products are strictly inspected one by one in our warehouse before shipment. In addition, we offer a 1-year warranty for most of the products on the website, and there is also an easy return process available on the website.
Free Discount Coupons
To thank our customers, we often provide various coupons to save money - up to 40%.
https://fas.st/jF40Y

Ingediend door Georgebep op wo, 09/08/2021 - 13:28


I personally have never been to the store myself, unfortunately very far) But I made a purchase far from a single one, I was insanely happy with the purchases .. the quality is gorgeous
http://offeramazon.ru/zg5p

Ingediend door Colemanbiz op do, 10/07/2021 - 10:44


Our systems are verified, authenticated and encrypted by the most advanced digital security certification authority -Thawte.
[url=https://ad.admitad.com/g/ofc53p8nisce22793aa2e94db72a904f16033f07/]Dubai Visa[/url]


I love to dress in this boutique. There are youthful and elegant things here. Once, on the recommendation of her husband, I even took 2 dresses at once
http://offeramazon.ru/bspb

Ingediend door Colemanbiz op zo, 10/10/2021 - 04:17